Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion is gebouwd in 1928, speciaal voor de Olympische Spelen in Amsterdam. Architect Jan Wils, won voor zijn ontwerp een gouden Olympische medaille op de Kunstolympiade van 1928. Het stadion werd in die jaren een 'stenen sportstad' genoemd. In de marathontoren voor het Olympisch Stadion brandde voor het eerst een vlam tijdens de Olympische Spelen. De traditie van het Olympisch vuur is dus in Amsterdam bedacht.

Primeur voor atletiek

Op 17 mei 1928 werd in het stadion het eerste officiële evenement georganiseerd: de opening van het Olympisch hockeytoernooi. De Olympische Spelen werden officieel geopend op 28 juli 1928 en duurden tot 12 augustus. Aan de Spelen in Amsterdam deden ruim 2.800 atleten mee uit 46 landen. Nederland won 6 gouden, 9 zilveren en 4 bronzen Olympische medailles in Amsterdam. Extra bijzonder was het dat vrouwen voor het eerst mochten deelnemen aan atletiekonderdelen. De Nederlandse atlete Lien Gisolf won een een zilveren medaille op het onderdeel hoogspringen.

Icoon voor de sport

Naast een sporttempel groeide het Olympisch Stadion uit tot een nationaal verzamelpunt voor sport, feesten en herdenkingen. Koningin Juliana werd in het Olympisch Stadion binnengehaald als nieuwe vorstin, maar ook de eerste Dodenherdenking na de Tweede Wereldoorlog vond plaats in het Olympisch Stadion. Natuurlijk speelden Ajax, Blauw Wit en FC Amsterdam hier hun wedstrijden en werden er 77 interlands afgewerkt. Ook de wielersport beleefde grote hoogtepunten in het Olympisch Stadion.

Na de renovatie van het Olympisch Stadion werd het een multifunctioneel podium voor grote sportfestiviteiten, zoals de thuiskomst van de Nederlandse Olympische Ploeg uit Beijing en de Coolste Baan van Nederland en NK Schaatsen. Ook concerten, zoals die van André Hazes en Leonard Cohen vinden plaats in het stadion.

De hoofdsport echter is atletiek: met de Flame Games, Nederlandse Kampioenschappen en de Amsterdam Marathon heeft het Olympisch Stadion drie topevenementen in huis. In 2016 worden daaraan de Europese Kampioenschappen Atletiek toegevoegd, waarbij het historische decor van het stadion optimaal tot zijn recht zal komen.

 Luchtfoto Olympisch Stadion Web

AA Drink Dutch Design Hotels Artemis Amsterdam EK Atletiek 2016 Gemeente Amsterdam Olympisch Stadion Amsterdam Topsport Amsterdam